Składniki:

  • 4-8 ząbków czosnku (w zależności od ostrości i wielkości)

  • Około 800 gramów ziemniaków

  • Litr bulionu warzywnego (może być rosół, na przykład jeśli został z poprzedniego dnia)

  • 100 ml śmietany

  • 1 Cebula

  • 2 łyżki masła

  • Sól, pieprz

  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Obierz i podsmaż na maśle czosnek. Nie może się zrobić brązowy, wystarczy gdy zmięknie. Pokrój cebulę i zeszklij na maśle, dodaj czosnek. Wszystko zalej bulionem i dodaj 1/3 ziemniaków. Gotuj przez około 30 minut. W tym czasie obierz, pokrój i ugotuj resztę ziemniaków. Zmiksuj zawartość garnka blenderem i dodaj śmietanę. Na talerz nałóż ugotowane oddzielnie ziemniaki. Po nalaniu zupy na talerz z ziemniakami, oprósz ją pieprzem oraz posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Uwaga!!! Pamiętaj, żeby kupować polski czosnek - nie chińskie ,,wynalazki'' !!!