Składniki na 1 mały słoiczek:
50 g zielonych nasion nasturcji
50 ml wody
10g soli
ZALEWA - 70 ml octu winnego białego
3 wiórki korzenia chrzanu
1/3 szalotki
3 ziarenka pieprzu czarnego
2 szczypty suszonego estragonu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 ząbka czosnku
Nasiona oczyszczamy i zalewamy solanką, po czym odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Później je osączamy i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Składniki na zalewę łączymy w garnku i na małym ogniu gotujemy przez 10 min. Następnie przecedzamy przez gazę i klarowną zalewą zalewamy nasiona w słoiku. Słoik zalewamy w garnku do 2/4 jego wysokości i pasteryzujmy 10 minut od momentu zagotowania wody. Dobrze, aby tak przygotowane nasiona dwa tygodnie przed skosztowaniem poleżały w słoiku.
Za: smacznapyza.blogspot.com