Do przygotowania pieczonej marchewki potrzebujemy:
1 kg marchewki
1 pełna łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki masła lub roztopionego oleju kokosowego extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do miski wkładamy obraną i pokrojoną marchewkę, którą doprawiamy solą. Następnie dodajemy imbir, starty czosnek, posiekaną chili lub ostrą paprykę, kurkumę, masło i sok z cytryny. Obtoczoną w marynacie marchewkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia polewamy marchewki syropem klonowym lub miodem.
Do 2 porcji sałatki potrzebujemy:
połowa pieczonej marchewki z przepisu powyżej
50 g rukoli
50 g sera feta
50 g obranych migdałów
opcjonalnie - cząstki pomarańczy lub grejpfruta
Upieczoną marchewkę kładziemy na opłukanej i osuszonej rukoli. Możemy dodać cząstki pomarańczy lub grejpfruta. Sos z blaszki po marchewkach przelewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny oraz sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Do sałatki dodajemy przekrojone wzdłuż, zrumienione na suchej patelni migdały, posypujemy ją serem feta i polewamy sosem.
Za: kwestiasmaku.com