Do przygotowania pieczonej marchewki potrzebujemy:

     1 kg marchewki

    1 pełna łyżka świeżo startego imbiru

    2 ząbki czosnku

    kawałek papryczki chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki

    1 łyżeczka kurkumy

    2 łyżki masła lub roztopionego oleju kokosowego extra vergine

    1 łyżka soku z cytryny

    2 łyżki syropu klonowego lub miodu

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do miski wkładamy obraną i pokrojoną marchewkę, którą doprawiamy solą. Następnie dodajemy imbir, starty czosnek, posiekaną chili lub ostrą paprykę, kurkumę, masło i sok z cytryny. Obtoczoną w marynacie marchewkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia polewamy marchewki syropem klonowym lub miodem.

Do 2 porcji sałatki potrzebujemy:

   połowa pieczonej marchewki z przepisu powyżej

    50 g rukoli

    50 g sera feta

    50 g obranych migdałów

    opcjonalnie - cząstki pomarańczy lub grejpfruta

Upieczoną marchewkę kładziemy na opłukanej i osuszonej rukoli. Możemy dodać cząstki pomarańczy lub grejpfruta. Sos z blaszki po marchewkach przelewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny oraz sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Do sałatki dodajemy przekrojone wzdłuż, zrumienione na suchej patelni migdały, posypujemy ją serem feta i polewamy sosem.

Za: kwestiasmaku.com