Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry (łącznie 800 g) lub odpowiednia ilość przetartych    świeżych pomidorów (bez skórki)
  • oliwa z oliwek
  • około 5 ząbków czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • opcjonalnie ok 100 g parmigiano reggiano (parmezanu) lub grana padano w kawałku
  • opcjonalnie łyżeczka cukru

Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Następnie wstawiamy wodę na makaron, do której wsypujemy szczyptę soli. W głębokiej patelni rozlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła dno. W patelni prażymy przez chwilę drobno posiekany czosnek, a następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, w tym czasie wrzucając do wody makaron i gotując go al dente. Przed odcedzeniem makaronu dodajemy do sosu odrobinę wody z jego gotowania. Następnie przekładamy makaron na patelnię i chwilę nią podrzucamy. Danie ozdabiamy świeżą bazylią.