Składniki:
-
800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek)
-
700 g kapusty (włoska, biała)
-
duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
165 g (1 szklanka) kaszy manny
-
2 jajka
-
50 g białego ryżu
-
1 łyżeczka soli
-
pieprz świeżo zmielony
-
½ łyżeczki oregano
-
olej do smażenia
Sos pomidorowy wg tego przepisu:
Składniki na sos:
-
2 ząbki czosnku
-
1 szklanka bulionu (domowego)
-
1 łyżeczka masła
-
sól i pieprz
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Bardzo drobno poszatkuj kapustę, posól obficie lekko zagniatając, zostawić na godzinę do zmięknięcia. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę.
Z kapusty odcisnąć sok i przełożyć do miski, dodać mięso, wbić jajka i dodać 4 łyżki ryżu, następnie wsypać kaszę mannę. Całość przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszaj, rozgrzej olej na patelni. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcję masy i ukształtuj na wzór kotletów. Ułóż na patelni, smaż na średnim ogniu z każdej strony tak długo, aż skórka lekko się zarumieni.
Po usmażeniu gołąbki przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na 50 minut. Zaraz po wyjęciu podawaj na stół.
Smacznego!