Składniki na 2-3 porcje:

    ZUPA

    500 ml zwykłego mleka tłustego

    500 g surowej dyni obranej ze skórki - u mnie dynia zwyczajna 

    1-2 łyżki cukru, użyłam trzcinowego demerara

    1/2 laski wanilii

    duża szczypta soli

 

    ZACIERKI

    100 g mąki pszennej

    1 jajko

    szczypta soli

Najpierw zajmijmy się przygotowaniem zacierek. Do wysypanej na stolnicę mąki dodajemy sól i wbijamy jajko w zrobione na środku wgłębienie. Przy użyciu widelca mieszamy mąkę z jajkiem, a następnie zagniatamy ciasto. Potem odrywamy kawałki ciasta, przesypując zacierki ciastem, aby się nie skleiły.

Po przygotowaniu zacierek możemy przejść do zupy. Do zagotowanego mleka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy sól, cukier, ziarenka z połowy laski wanilii oraz samą przekrojoną wanilię. Dokładamy zacierki i gotujemy na wolnym ogniu, aż kluseczki będą miękkie.

Za: smacznapyza.blogspot.com