Przepis na Zupę Cebulową
Składniki:
- 6 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu wołowego (lub warzywnego)
- 150 ml białego wina (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, tymianek do smaku
- Grzanki z bagietki
- Tarty ser Gruyère lub inny twardy ser
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
- W garnku rozgrzej masło z oliwą, a następnie wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż zmięknie i zacznie się karmelizować (ok. 30 minut).
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlej wino. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Zalej cebulę bulionem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
- Zupę podawaj z grzankami z bagietki, posypaną tartym serem Gruyère, który możesz zapiec na zupie w piekarniku.
Właściwości Zdrowotne Zupy Cebulowej
Cebula, będąca podstawą tej zupy, jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, które wspomagają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Ponadto, cebula zawiera witaminy z grupy B oraz C, które wspierają procesy metaboliczne i regeneracyjne organizmu. Zupa cebulowa, dzięki swojemu rozgrzewającemu charakterowi, może łagodzić objawy przeziębienia i poprawiać krążenie, co czyni ją idealnym daniem na jesienno-zimowe wieczory.