Przepis na dobry, rodzinny obiad niedzielny - kaczka faszerowana wątróbką, sercami i indykiem. Prawidłowo zrobiona będzie naprawdę rewelacyjna.
POTRZEBA:
Mięso:
- 1 kaczka 2 kg
- 15 dkg wątróbki drobiowej
- 15 dkg ser drobiowych
- 1 udko z indyka
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 jajko
- 1 bułka
- ½ szklanki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Sól do farszu
- Pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli do natarcia kaczki
Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy i nadziewamy naszą kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i wlewamy 2 łyżki oliwy. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby przyrumienić kaczkę.
Smacznego!