Składniki:

    500 g makaronu spaghetti

    2 puszki krojonych pomidorów bez skóry (łącznie 800 g) lub odpowiednia ilość przetartych    świeżych pomidorów (bez skórki)

    oliwa z oliwek

    około 5 ząbków czosnku

    pieprz i sól do smaku

    kilka listków świeżej bazylii

    opcjonalnie ok 100 g parmigiano reggiano (parmezanu) lub grana padano w kawałku

    opcjonalnie łyżeczka cukru

 Przygotowanie:

Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Następnie wstawiamy wodę na makaron, do której wsypujemy szczyptę soli. W głębokiej patelni rozlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła dno. W patelni prażymy przez chwilę drobno posiekany czosnek, a następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, w tym czasie wrzucając do wody makaron i gotując go al dente. Przed odcedzeniem makaronu dodajemy do sosu odrobinę wody z jego gotowania. Następnie przekładamy makaron na patelnię i chwilę nią podrzucamy. Danie ozdabiamy świeżą bazylią.