Składniki:
500 g makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów bez skóry (łącznie 800 g) lub odpowiednia ilość przetartych świeżych pomidorów (bez skórki)
oliwa z oliwek
około 5 ząbków czosnku
pieprz i sól do smaku
kilka listków świeżej bazylii
opcjonalnie ok 100 g parmigiano reggiano (parmezanu) lub grana padano w kawałku
opcjonalnie łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Następnie wstawiamy wodę na makaron, do której wsypujemy szczyptę soli. W głębokiej patelni rozlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła dno. W patelni prażymy przez chwilę drobno posiekany czosnek, a następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, w tym czasie wrzucając do wody makaron i gotując go al dente. Przed odcedzeniem makaronu dodajemy do sosu odrobinę wody z jego gotowania. Następnie przekładamy makaron na patelnię i chwilę nią podrzucamy. Danie ozdabiamy świeżą bazylią.