Ci, którzy nie przepadają za tym warzywem, może nie zostaną fanami tej potrawy, ale pozostali powinni być zachwyceni. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, a także bardzo zdrowe.
Trudno wyobrazić sobie lepsze danie na późną jesień i wczesną zimę, i deszczowe dni.
Oto składniki:
-
2 l bulionu
-
10-12 ząbków czosnku
-
1 mała cebula
-
4 ziemniaki
-
2-3 łyżki śmietany 18%
-
2 liście laurowe
-
2 ziarenka ziela angielskiego
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżka masła
-
sól, świeżo zmielony pieprz
-
2 kromki chleba tostowego
-
świeży tymianek do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Obieramy ziemniaki i cebulę. Kroimy warzywa w kostkę.
- Gotujemy bulion, a następnie dodajemy do niego obrane ząbki czosnku, pokrojone ziemniaki oraz cebulę.
- Do garnka wędruje też liść laurowy, ziela angielskie, cukier, a także tymianek. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Kolej na śmietanę. Dodajemy do niej kilka łyżek zupy. Dokładnie mieszamy, unikając powstania grudek. Śmietanę dodajemy do zupy, cały czas mieszając!
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Liść laurowy i ziela wyjmujemy i miksujemy, używając miksera.
- Zupa najlepiej smakuje z pysznymi grzankami! Dlatego też kroimy chleb w kostkę i podsmażamy na maśle.
Smacznego :)