Awokado to owoc o wartościowym składzie, który można kupić w każdym większym sklepie spożywczym. Jego smakosze wykorzystują go do sałatek, koktajli albo po prostu jako smarowidło do kanapek. Bogactwo wartościowych tłuszczów i witaminy D sprawia, że warto awokado jeść ze względów zdrowotnych. Jeżeli dodatkowo nauczycie się je odpowiednio przyprawiać i komponować z innymi składnikami, wówczas pokochacie je również za smak.

Jakie przyprawy pasują do awokado?

Nikt nie każe wam jeść awokado bez dodatków. Aby nadać mu smaku i charakteru, skropcie je sokiem z cytryny. Taki zabieg pozwoli nie tylko wzbogacić smak awokado, lecz również sprawi, że nie ściemnieje. Kwaśny sok z cytryny znakomicie przełamuje delikatność mdłego owocu, czyniąc go zdecydowanie bardziej wyrazistym. Z tego połączenia korzystają najwięksi szefowie kuchni szykując potrawy na bazie awokado.

Do awokado świetnie pasuje również sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz, a także odrobina oliwy z pierwszego tłoczenia. Jeżeli macie ochotę na wyjątkowo intensywną odsłonę tego owocu, dodajcie do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i chili.

Z czym podawać awokado?

Awokado znakomicie sprawdza się w połączeniu z wędzonym łososiem, tuńczykiem, jajkiem, szynką czy fetą. Lubi również towarzystwo warzyw. Jeśli podacie je z pomidorami, cebulą, papryką i kolendrą, to zrobicie jedną z bardziej znanych na świecie past – guacamole.

Może was to zdziwić, ale awokado sprawdza się świetnie również z innymi owocami. Jest to szczególnie przydatne przy tworzeniu zdrowych koktajli i sałatek. Mango, maliny, jagody, borówki, banany, truskawki, to tylko niektóre z owoców, które do niego pasują.

Z awokado można również przygotować wspaniały deser. Zblendujcie je z czekoladą i zróbcie puszysty mus.

Przepis na czosnkowe masło z awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Miękkie awokado przekrójcie na pół, usuńcie pestkę i wydrążcie jego środek.

Dodajcie sok z połówki cytryny, sól i posiekaną natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Rozgniećcie widelcem, tak by powstała gładka masa.

Przechowujcie w zamkniętym pojemniku w lodówce i smarujcie kanapki tym zdrowym masłem jak najczęściej.