Składniki:

- 125 g twardego sera

- 2 jajka

- 1/3 szklanki mąki

- 2/3 szklanki bułki tartej

- ząbek czosnku

- szczypta pikantnej mielonej papryki

- szczypta słodkiej mielonej papryki

- szczypta ziół prowansalskich

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Pokrój w słupki o długości mniej więcej 6 cm. Następnie ułóż je na talerzu i posól. Gdy cukinia puści wodę, przełóż ją do miski i wsyp mąkę. Postaraj się, aby każdy z kawałków był w niej obtoczony.

Jajka roztrzep, dodaj do nich starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Kawałki cukinii maczaj w masie jajeczno-serowej, następnie obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do złotego koloru.

 

Smacznego!