SKŁADNIKI:

  • około 800 g cukinii
  • 2 jajka
  • 1–1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek pietruszki lub koperku

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania najlepiej użyć dojrzałą cukinię, która ma najlepszy smak i największą ilość witamin w składzie. Odpowiednie dobranie warzywa ma bardzo duży wpływ na jego późniejszą obróbkę i smak gotowego naleśnika.

Przygotuj tarkę i po dokładnym umyciu cukinii zetrzyj ją na tarce. Nie obieraj jej ze skórki.

Reklama

Przygotuj pęczek ziół, które podniosą jakość smaku. Może być użyty koper lub pietruszka, który trzeba drobno posiekać.

Roztrzep 2 jajka z łyżeczką soli, używając do tego trzepaczki lub miksera. Szklankę mleka dodaj do ubitego wcześniej jajka i dokładnie wymieszaj. Wsyp do zawartości mąkę i wymieszaj dokładnie ciasto, aż jego konsystencja będzie gładka, bez żadnych grudek.

Przygotuj miskę ze startą wcześniej cukinię i dolej do niej dobrze wymieszane ciasto. Dodaj do tego dwie łyżki oleju a także posiekane wcześniej zioła( pietruszka lub koper). Wymieszaj wszystko ze sobą dokładnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotuj patelnię i rozgrzej ją. Nie trzeba używać już oleju do smażenia, gdyż został on zużyty już do ciasta. Nie będzie ono miało dodatkowych kalorii. Naleśniki smaż do momentu zarumienienia się z jednej strony. Czynność powtórzyć po odwróceniu.

Można też użyć sosu czosnkowego, który idealnie komponuje się z naleśnikami. Zrobimy go używając przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i 250 ml gęstej śmietany. 

Smacznego!