Natka marchewki, bogata w witaminę C i K, a także w potas, magnez i wapń, jak również w przeciwutleniacze to świetny materiał na to, by na jego bazie przygotować naprawdę ciekawą i zdrową potrawę, jaką może być pesto.
Składniki:
- miska natki marchewki
- dwie garście namoczonych pestek słonecznika lub orzechów włoskich
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Natkę marchewki płuczemy, aby oczyścić z resztek ziemi, a następnie dusimy ją na patelni z odrobiną oliwy do smażenia (możemy też spożywać je na surowo). Przekładamy do miski, dodajemy odcedzone pestki słonecznika lub orzechy i oliwę z oliwek, solimy i blendujemy. Możemy oczywiście dodać ulubione przyprawy do smaku, np. kmin rzymski, pieprz, paprykę.
Pesto podajemy z makaronem, możemy też potraktować je jako pastę na kanapki. Pesto może stać w zakręconym słoiku w lodówce bardzo długo (dzięki czosnkowi zachowuje swoje właściwości). Można je także zamrozić.
Smacznego!