Natka marchewki, bogata w witaminę C i K, a także w potas, magnez i wapń, jak również w przeciwutleniacze to świetny materiał na to, by na jego bazie przygotować naprawdę ciekawą i zdrową potrawę, jaką może być pesto.

Składniki:

- miska natki marchewki

- dwie garście namoczonych pestek słonecznika lub orzechów włoskich

- dwa ząbki czosnku

- łyżeczka soli

- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Natkę marchewki płuczemy, aby oczyścić z resztek ziemi, a następnie dusimy ją na patelni z odrobiną oliwy do smażenia (możemy też spożywać je na surowo). Przekładamy do miski, dodajemy odcedzone pestki słonecznika lub orzechy i oliwę z oliwek, solimy i blendujemy. Możemy oczywiście dodać ulubione przyprawy do smaku, np. kmin rzymski, pieprz, paprykę.

Pesto podajemy z makaronem, możemy też potraktować je jako pastę na kanapki. Pesto może stać w zakręconym słoiku w lodówce bardzo długo (dzięki czosnkowi zachowuje swoje właściwości). Można je także zamrozić.

Smacznego!