Składniki:

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • ½ pęczka natki pietruszki

  • ½ pęczka koperku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Na sos:

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki oleju

  • ¼ szklanki wody

  • 300 g serka topionego kremowego

  • pieprz czarny do smaku

  • ½ pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!