Składniki:
Na placki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki
-
½ pęczka natki pietruszki
-
½ pęczka koperku
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Na sos:
-
2 średnie cebule
-
2 łyżki oleju
-
¼ szklanki wody
-
300 g serka topionego kremowego
-
pieprz czarny do smaku
-
½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!