Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typu 450,
  • torebka suchych drożdży,
  • 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej misy przesiewamy mąkę.
  2. Do kubka wlewamy ciepłą wodę. Wsypujemy łyżeczkę cukru oraz drożdże i dokładnie mieszamy. 
  3. W kopczyku z mąki formujemy dołek. Wlewamy drożdże. Delikatnie mieszamy. 
  4. Odstawiamy na 20 minut, okrywając miskę folią spożywczą lub czystą ściereczką.
  5. Po tym czasie wlewamy kefir, dodajemy sól i całość mieszamy. 
  6. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia.
  7. Następnie wyrabiamy je ponownie i formujemy placek pasujący do średnicy patelni.
  8. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Kładziemy chleb i przykrywamy pokrywką.
  9. Pieczemy na średnim ogniu przez około 15 minut z każdej strony.

Jeśli dysponujemy nieco większą ilością czasu na przyrządzenie naszego chleba z patelni i chcemy, żeby był jeszcze bardziej puszysty, odstawmy go do wyrośnięcia nie na 20 minut, lecz na godzinę.

Smacznego!