Składniki:
- 450 g mąki pszennej typu 450,
- torebka suchych drożdży,
- 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 150 ml ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Do wysokiej misy przesiewamy mąkę.
- Do kubka wlewamy ciepłą wodę. Wsypujemy łyżeczkę cukru oraz drożdże i dokładnie mieszamy.
- W kopczyku z mąki formujemy dołek. Wlewamy drożdże. Delikatnie mieszamy.
- Odstawiamy na 20 minut, okrywając miskę folią spożywczą lub czystą ściereczką.
- Po tym czasie wlewamy kefir, dodajemy sól i całość mieszamy.
- Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia.
- Następnie wyrabiamy je ponownie i formujemy placek pasujący do średnicy patelni.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Kładziemy chleb i przykrywamy pokrywką.
- Pieczemy na średnim ogniu przez około 15 minut z każdej strony.
Jeśli dysponujemy nieco większą ilością czasu na przyrządzenie naszego chleba z patelni i chcemy, żeby był jeszcze bardziej puszysty, odstawmy go do wyrośnięcia nie na 20 minut, lecz na godzinę.
Smacznego!