Masz ochotę na kanapkę z żółtym serem? Nie kupuj go w sklepie! Pokażemy, jak możesz zrobić sobie żółty ser samodzielnie.
Składniki:
1 kg twarogu,
1 litr mleka,
1/2 kostki masła,
jajko,
łyżka octu,
łyżeczka sody,
pół łyżeczki soli.
Przepis:
Podgrzej mleko (ale nie gotuj!) Do podgrzanego mleka dodaj twaróg i mieszaj przez ok. 15-20 minut.
Weź drugi garnek. Na małym ogniu rozpuść w nim masło. Przez ten czas nadal mieszaj twaróg w gorącym mleku.
Przygotuj durszlak, aby odcedzić twaróg. Kiedy wyraźnie wytrąci się serwatka, a z twarogu zrobią się małe grudki, wyłów cedzakiem i przełóż do sitka.
Pozbądź się resztek serwatki i odcedź twaróg. Dodaj go do roztopionego masła i mieszaj do czasu połączenia.
Zestaw garnki z ognia. Dodaj sól, jajko, ocet i sodę. Możesz też, wedle uznania, dodać przyprawy. Ponownie wstaw wszystko na palnik i mieszaj, aby połączyć wszystkie produkty. Co się dzieje? Masa w garku staje się puszysta i rośnie. Mieszaj, aż ser zacznie się ciągnąć.
Gdy osiągniesz ten efekt, zestaw garnek z ognia i przelej ser do formy, pudełka czy pojemnika. Poczekaj, aż się schłodzi, a następnie na 8-10 godzin wstaw do lodówki.
Gotowe, masz już pyszny, domowy ser!
Smacznego !