Składniki:
posiekana ryba: 2-3 makrele (oczyszczone i pokrojone w plastry grubości 2 palców)
Marynata:
- sól: 3 łyżki stołowe
- cukier: 1 łyżka stołowa
- liście laurowe: 2
- ziarna pieprzu czarnego: 6-8
- 9% ocet: 100 mililitrów
- 2 cebule średniej wielkości
Przygotowanie:
1. Łączymy składniki marynaty (oprócz octu) w rondelku i podgrzewaj, aż sól i cukier dojdą do wrzenia i całkowicie się rozpuszczą.
2. Po wyłączeniu podgrzewania wlewamy 100 mililitrów octu 9-procentowego.
3. Odstawiamy płyn do ostygnięcia, a w tym czasie kroimy w kostkę 2 średniej wielkości cebule.
4. Dodajemy do ryby cebulę, zalewamy ją całkowicie ostudzoną marynatą i wstawiamy naczynie do lodówki na co najmniej 6 godzin.
5. Ryba jest najsmaczniejsza, gdy przebywa w marynacie przez około 24 godziny.
6. Przed podaniem kawałki makreli obieramy ze skóry, usuwamy kręgi, kroimy na 4-5 kawałków, układamy na talerzu, obkładamy ć marynowaną cebulą.
7. To w zupełności wystarczy, by zjeść z gotowanymi ziemniakami i łyżką ulubionej kwaśnej śmietany. Można też ugotować go jak każdego tradycyjnego śledzia.
8. Marynatą polewamy rybę dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!