Oto przepis:

Składniki:

  • Pół kurczaka (500 g)
  • 4 pęczki szczawiu
  • Śmietana kremówka (kubek)
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Koperek zielony do posypania
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 woreczek ryżu
  • Ugotowane jajka na twardo

Przygotowanie:

Opłukać mięso z kurczaka i pociąć na małe kawałki. Zalać wodą, posolić i wstawić do gotowania.

Obrać marchewkę i pokroić na małe kawałki. Pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce i dodać wszystko do wywaru.

Szczaw przebrać, opłukać i pociąć na kawałeczki. Potem usmażyć na maśle.

Gdy rosół ugotuje się, wyjąć mięso a do wywaru wrzucić usmażony szczaw.

Dolać śmietanę kremową - do smaku można dodać zmielony, świeży pieprz. 

Ugotować jajka na twardo i przygotować woreczek ryżu. Ryż można dodać od razu do zupy, albo położyć oddzielnie na talerzu i dopiero potem zalać. Ugotowane jajko można pokroić i dodać do zupy. 

Smacznego!