Oto przepis:
Składniki:
- Pół kurczaka (500 g)
- 4 pęczki szczawiu
- Śmietana kremówka (kubek)
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Koperek zielony do posypania
- Sól
- Pieprz
- 1 woreczek ryżu
- Ugotowane jajka na twardo
Przygotowanie:
Opłukać mięso z kurczaka i pociąć na małe kawałki. Zalać wodą, posolić i wstawić do gotowania.
Obrać marchewkę i pokroić na małe kawałki. Pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce i dodać wszystko do wywaru.
Szczaw przebrać, opłukać i pociąć na kawałeczki. Potem usmażyć na maśle.
Gdy rosół ugotuje się, wyjąć mięso a do wywaru wrzucić usmażony szczaw.
Dolać śmietanę kremową - do smaku można dodać zmielony, świeży pieprz.
Ugotować jajka na twardo i przygotować woreczek ryżu. Ryż można dodać od razu do zupy, albo położyć oddzielnie na talerzu i dopiero potem zalać. Ugotowane jajko można pokroić i dodać do zupy.
Smacznego!