Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków

małe jajko

2 łyżki mąki pszennej

pół białej cebuli

przyprawy: po płaskiej łyżeczce oregano, soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

 

W trakcie duszenia gulaszu przygotuj placki ziemniaczane.
Do usmażenia placków potrzebujesz olej lub smalec. 

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z cebulą. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Placki po węgiersku powinny być odrobinę grubsze od tych zajadanych na co dzień. Ja szykuję placki o średnicy 20 cm, grube na 1 cm. Każdego placka podsmażaj na rumiano z obu stron. 

Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składaj je pół i polewaj gulaszem węgierskim. Podawaj ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną. 

Smacznego!