Składniki:
1,5 kg ziemniaków
małe jajko
2 łyżki mąki pszennej
pół białej cebuli
przyprawy: po płaskiej łyżeczce oregano, soli i pieprzu
Przygotowanie:
W trakcie duszenia gulaszu przygotuj placki ziemniaczane.
Do usmażenia placków potrzebujesz olej lub smalec.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z cebulą. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.
Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Placki po węgiersku powinny być odrobinę grubsze od tych zajadanych na co dzień. Ja szykuję placki o średnicy 20 cm, grube na 1 cm. Każdego placka podsmażaj na rumiano z obu stron.
Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składaj je pół i polewaj gulaszem węgierskim. Podawaj ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną.
Smacznego!