Skórka dyni hokkaido, jako jedynej dyni, jest jadalna, zatem danie dodatkowo jest bardzo wygodne w jedzeniu.
Gorąco polecam – to obecnie jedno z moich ulubionych dyniowych dań.
PORCJE DLA 6 OSÓB
Składniki
FARSZ MIĘSNO-WARZYWNY
- 650 g wołowiny, mielonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1 i 1/2 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 6 małych dyni hokkaido
- trochę oliwy
- sól
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
Wykonanie
- dynie umyć, odkroić z nich "czapeczki" i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę oraz czapeczkę nasmarować niewielką ilością oliwy i posypać niewielką ilością soli. Dynie ułożyć otwarciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a obok ułożyć czapeczki (czyli dynie mają być otwarte). Piec przez ok. 25 min. w 200ºC
- cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, łodygi selera również pokroić w drobną kostkę
- w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić ją, po chwili dorzucić czosnek oraz marchewkę i seler naciowy. Warzywa podsmażać przez moment, a następnie dodać zmieloną wołowinę, tymianek, rozmaryn, pieprz i podsmażać całość przez około 5 do 8 minut, aż mięso się przesmaży. Dodać pomidory z puszki, całość posolić i podsmażać jeszcze ok. 10 minut. Odstawić na bok
- farsz nałożyć do podpieczonych dyni, włożyć je z powrotem do piekarnika (czapeczki dalej mają leżeć obok) i zapiekać jeszcze przez ok. 25 min. w 200ºC. 10 minut przed końcem wyjąć na chwilę z piekarnika, na mięsie ułożyć mozzarellę, wstawić z powrotem i zapiekać jeszcze przez 10 minut lub do momentu aż mozzarella się rozpuści i delikatnie zacznie rumienić
- dynie podawać gorące. Przed podaniem można zamknąć dynie czapeczką, dla lepszego efektu estetycznego