Składniki:
1 litr wody - 4 szklanki
500 g ziemniaków - około 4 nieduże (lub ziemniaki ugotowane "z obiadu")
500 ml zakwasu (na żur i żurek, na mące żytniej)
150 g podgardla lub słoniny
150 g kiełbasy podwędzanej lub boczku wędzonego
200 g cebuli - dwie sztuki średniej wielkości
100 g śmietany kwaśnej 18 % - około 4 łyżki
3 ząbki czosnku - około 15 g
mała garść suszonych grzybów
3 łyżki oleju do smażenia lub smalcu - około 30 ml
przyprawy i zioła: łyżka majeranku; 3 listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; pół łyżeczki pieprzu; płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowani:
Do miski wkładamy grzyby i zalewamy je niepełną szklanką gorącej wody. Grzyby zakrywamy talerzykiem i odstawiamy na godzinę, aż zmiękną. W garnku podsmażamy cebulę ze skwarkami. Kiedy cebula się już zarumieni, do garnka dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlewamy litr wody, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Przykrywamy garnek i doprowadzamy zupę do wrzenia. Później należy zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 20 minut, aż zmiękną ziemniaki.
W tym czasie do zakwasu dodajemy śmietanę, drobno pokrojone ząbki czosnku i majeranek. Całość dokładnie mieszamy.
Po ugotowaniu zupy odkładamy garnek na 10 minut. Następnie wlewamy zakwas, mieszamy i całość gotujemy przez kilkanaście minut.
Za: aniagotuje.pl