Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste.
Do tego ten kuszący aromat oraz chrupiąca skórka...
I nie martwcie się, kurczak nie jest za słony, pomimo że leży na kilogramie soli.
Uwierzcie, iż smakuje rewelacyjnie, a doprawić go możecie według własnych preferencji smakowych.
Koniecznie spróbujcie!
1 kurczak o wadze około 1,5 kg
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
3/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki curry
pieprz
Ponadto:
1 kg soli
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.
Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.
Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)
Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.
(Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę.)