Porcja: dla 2 osób
Składniki:
– 200- 250 g makaronu spaghetti
– 2-4 ostre papryczki według uznania
– 5-6 ząbków czosnku
– pęczek rukoli
– około 20 pomidorków koktajlowych
– 50 ml oliwy z oliwek
– parmezan
– oregano
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię dodaj rozdrobniony czosnek i ostrą paprykę pokrojoną w plasterki. Mieszaj na małym ogniu 2-3 minut. W międzyczasie połóż na grillu pomidorki. Grillowanie wydobędzie z nich słodki posmak, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Po podsmażeniu czosnku i papryczki zacznij dodawać partiami makaron cały czas mieszając. Podsmaż go na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty i dodaj zgrillowane pomidorki. Zamieszaj, nałóż na talerze, posyp rukolą i parmezanem.
Jeżeli nie masz w domu grilla lub nie masz czasu na grillowanie, to możesz podsmażyć pomidorki na patelni przez 2-3 minuty tuż po nałożeniu makaronu na patelnię.
Buon apetito!