Doskonałym dowodem wiarygodności tego przysłowia jest Pani van Andel-Schipper, która przeżyła w zdrowiu 115 lat dzięki (jak często zaznaczała) codziennemu spożywaniu śledzia.
Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Tłuste Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Tłuste ryby są bardziej kaloryczne (śledź świeży: 161 kcal/100g, solony: 217 kcal/100 kcal, marynowany: ok. 192 kcal, w oleju: 301 kcal/100g ), jednak nie należy się tego obawiać - korzyści zdrowotne przeważają nad dostrzeganymi minusami. Badania Helen Lindqvist przeprowadzone z udziałem ludzi oraz na szczurach wykazały wiele korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania śledzia:
-
zwiększenie poziomu "dobrego cholesterolu" HDL we krwi.
-
obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL
-
ograniczenie zawartości produktów utleniania
-
zmniejszenie rozmiaru komórek tłuszczowych
-
regulowanie poziomu trójglicerydów
Dzięki wysokiej zawartości witaminy A, E, D śledzie wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
Śledź jest tłustą rybą z gatunku Clupea, którą odnaleźć możemy w płytkich, umiarkowanych wodach Północnego Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, w tym Morza Bałtyckiego. W przeciwieństwie do wielu innych gatunków ryb, śledź jest stosunkowo tani, dlatego też wykorzystywany jest w wielu krajach na tysiące sposobów: w sałatkach, w zupach, z olejem i cebulą, w zalewie octowej, w pomidorach, wędzone, a nawet w wersji fermentowanej (Szweckie „surströmming”).
Praktycznie najczęściej spotykamy się z śledziami solonymi, w całości lub patroszonymi. Szczególnie cenione za delikatny smak są matiasy (młode ryby łowione w maju), bardziej tłuste i solne są śledzie „pełne” z mleczem i ikrą, które łowi się od lipca do września, ryby z października, nazywane jako „puste” są natomiast najchudsze.
Niezależnie jednak który rodzaj wybierzemy, warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Spożywanie nadmiernej ilości soli może prowadzić do wielu chorób takich, jak: nadciśnienie tętnicze, czy udar mózgu.
Warto więc zamiast ryby z solanki wybrać śledzia świeżego, który znakomicie nadaje się do pieczenia.
Niestety, wiele jest osób, które nie lubią typowego smaku śledzia. Warto jednak spróbować przygotować go wtedy w taki sposób, aby nie był wyczuwalny, np. z Curry lub w pomidorach. Wykorzystując ciekawe przepisy i inspiracje nie będziemy musieli rezygnować z jego zdrowotnych właściwości.
Przepis na śledzie z ORZECHAMI
Oto składniki tego oryginalnego przepisu:
1/2 kg matiasów w oleju (grube filety)
3 dkg grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwki kapelusze)
2 średnie cebule
garść orzechów włoskich w ćwiartkach
oliwa z oliwek około 1 szklanki
1 łyżka rodzynków
sól, pieprz
1 łyżka ciemnego sosu sojowego ( bywa sojowy grzybowy)
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić w cieniutki makaron. Cebulę pokroić w kostkę niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Śledzie pokroić w trójkąty i układać warstwami w słoiku , śledzie, potem warstwa grzybowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni.
A potem już tylko konsumpcja pysznych śledzi! Smacznego!