Okazuje się, że już w 1953 roku „Popular Science Dogest” opublikował 122 raporty, które ukazały się na łamach fachowych magazynów medycznych i które jednoznacznie wykazały skuteczne działanie witaminy E. Dwóch lekarzy (braci) Wilfrid i Evan Shute razem z doktorem Arthurem Vogesangiem prześledzili zmiany w odżywianiu się ludzi na przełomie wieków. Okazało się, co zresztą nie jest jakimś zaskoczeniem, że im więcej ludzie zaczęli jeść przetworzonej żywności, w tym wyrobów mącznych tym częściej zaczęli zapadać na choroby serca. A jedzenie przetworzonej i obfitującej w mączne produkty żywności powoduje szybsze pozbywanie się przez organizm witaminy E.
Witamina E przede wszystkim zmniejsza ilość tlenu jaka jest potrzebna komórkom, tkankom i narządom do prawidłowego funkcjonowania. A w przypadkach zmniejszonej ilości tlenu pomaga przetrwać organizmowi. Badacze jednoznacznie twierdzą, że witamina E jest skuteczna również w innych przypadłościach, między innymi:
-
oparzenia
-
rany
-
owrzodzenia
-
zapalenie żył
-
cukrzyca
-
zapalenie nerek
-
psychoza
-
szok pooperacyjny
-
skutki porażenia dziecięcego
-
i inne.
Niedobory witaminy E mogą objawiać się w różny sposób, u jednej osoby objawi się miażdżycą czy cukrzycą, u innej chorobą skóry a jeszcze inna z powodu niedoborów może dostać zawału serca.
W czasopiśmie medycznym „New England Journal of Medicine” opublikowano wyniki dwóch przełomowych badań. Wynikało z nich, że osoby suplementujące witaminę E w ilości co najmniej 100 jednostek dziennie są o 59 – 66% mniej narażone na zapadnięcie na chorobę serca.
Natomiast badacze z Uniwersytetu w Cambridge odkryli dodatkowo, że osoby które już mają miażdżycę tętnic a przyjmują codziennie od 400 do 800 jednostek witaminy E mogą obniżyć ryzyko zawału serca o aż 77 %.
W jaki sposób witamina E działa?
-
zmniejsza zapotrzebowanie tkanek na tlen
-
stopniowo rozpuszcza świeże skrzepy
-
wspomaga krążenie oboczne
-
zapobiega tworzeniu się blizn podczas gojenia ran
-
zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u około 1/4 cukrzyków
-
pobudza siły mięśniowe
-
chroni ściany naczyń włosowatych
-
zmniejsza stany zapalne
Ponadto witamina E:
-
u osób powyżej 71 roku życia zmniejsza śmiertelność o 24%
-
wydłuża życie osób palących papierosy
-
zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 61% u osób przyjmujących 300 jednostek tej witaminy dziennie
-
zapobiega POChP
-
leczy stłuszczenie wątroby u osób przyjmujących 800 jednostek witaminy E dziennie
-
zapobiega stwardnieniu zanikowemu bocznemu.
Należy jednak pamiętać, że istnieją witaminy, które czy przyjmowane syntetyczne czy naturalne dają te same efekty. Witamina E do nich nie należy. Jedynie naturalna jej postać przynosi korzyści zdrowotne.
Źródło: „Wylecz się sam” Andrew W. Saul