Skórka dyni hokkaido, jako jedynej dyni, jest jadalna, zatem danie dodatkowo jest bardzo wygodne w jedzeniu.

Gorąco polecam – to obecnie jedno z moich ulubionych dyniowych dań.

PORCJE DLA 6 OSÓB
Składniki
FARSZ MIĘSNO-WARZYWNY

  • 650 g wołowiny, mielonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 i 1/2 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 6 małych dyni hokkaido
  • trochę oliwy
  • sól
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)

Wykonanie

  • dynie umyć, odkroić z nich "czapeczki" i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę oraz czapeczkę nasmarować niewielką ilością oliwy i posypać niewielką ilością soli. Dynie ułożyć otwarciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a obok ułożyć czapeczki (czyli dynie mają być otwarte). Piec przez ok. 25 min. w 200ºC 
  • cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, łodygi selera również pokroić w drobną kostkę
  • w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić ją, po chwili dorzucić czosnek oraz marchewkę i seler naciowy. Warzywa podsmażać przez moment, a następnie dodać zmieloną wołowinę, tymianek, rozmaryn, pieprz i podsmażać całość przez około 5 do 8 minut, aż mięso się przesmaży. Dodać pomidory z  puszki, całość posolić i podsmażać jeszcze ok. 10 minut. Odstawić na bok
  • farsz nałożyć do podpieczonych dyni, włożyć je z powrotem do piekarnika (czapeczki dalej mają leżeć obok) i zapiekać jeszcze przez ok. 25 min. w 200ºC. 10 minut przed końcem wyjąć na chwilę z piekarnika, na mięsie ułożyć mozzarellę, wstawić z powrotem i zapiekać jeszcze przez 10 minut lub do momentu aż mozzarella się rozpuści i delikatnie zacznie rumienić
  • dynie podawać gorące. Przed podaniem można zamknąć dynie czapeczką, dla lepszego efektu estetycznego