Składniki na kluski kładzione:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • około 2 szklanki wody

  • sól

Okrasa:

  • 300 gramów świeżego boczku

  • 1 cebula

Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę i razem smażymy, aż zrobi się złota. Do miseczki wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i szklankę wody. Ciasto wyrabiamy łyżką, stopniowo dolewając pozostałą wodę.

Do dużego garnka wlewamy wodę, którą należy osolić. Kiedy zacznie wrzeć, nabieramy jedną trzecią łyżki ciasta i wrzucamy na wrzątek, za każdym razem maczają w nim łyżkę. Po wypłynięciu wszystkich klusek na wierzch gotujemy na mniejszym ogniu około 4-5 minut. Gotowe kluski odcedzamy z wody, wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulą.