Tym razem wzięłam kaszę jaglaną z cukinią, przyprawiłam kuminem, ulubioną papryczką chilli i do tego pyszne świeże dodatki – papryka, awokado, czerwona cebulka i sos paprykowy.

Dopełnieniem była moja ulubiona sałatka caprese ze świeżymi listkami bazylii.

Wiem, że mięsożercy powiedzą, że to nie to samo, ale zaręczam to było pyszne.

Składniki na 4 porcje:

¾ szklanki kaszy jaglanej ,

1 jajko,

2 łyżki mąki kukurydzianej,

1 mała cukinia,

Reklama

Łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego,

Ząbek czosnku,

½ czerwonej papryki,

1 papryczka chilli,

Awokado,

1 cebula,

olej do smażenia,

sól, pieprz,

sos – jogurt naturalny, papryka w proszku,

½ opakowania miksu sałatkowego

sałatka Caprese:

pomidory,

ser mozarella – duża kula,

świeże listki bazylii,

oliwa, sos balsamico

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie sparzamy wrzątkiem – gotujemy w 2 szklankach wody około 20 minut a następnie studzimy.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w drobne plasterki.

Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w talarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe plasterki.

Ugotowaną i wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy cukinię, jajko, kumin, papryczkę chilli, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, łyżeczkę mąki kukurydzianej i mieszamy wszystko. Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju, średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy na każdy plaster dość grubo pokrojonej mozarelli i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 10-15 minut – aż ser się roztopi.

Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, podobnie ser mozarella. Układamy warstwami pomidor, ser mozarella, bazylia, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sosem balsamico.

Po wyjęciu burgera z piekarnika układamy warstwy – kotlet, sałatka, papryka, cebula, awokado a na koniec sos z jogurtu naturalnego wymieszany z czerwoną papryką w proszku.