Tym razem wzięłam kaszę jaglaną z cukinią, przyprawiłam kuminem, ulubioną papryczką chilli i do tego pyszne świeże dodatki – papryka, awokado, czerwona cebulka i sos paprykowy.
Dopełnieniem była moja ulubiona sałatka caprese ze świeżymi listkami bazylii.
Wiem, że mięsożercy powiedzą, że to nie to samo, ale zaręczam to było pyszne.
Składniki na 4 porcje:
¾ szklanki kaszy jaglanej ,
1 jajko,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 mała cukinia,
Reklama
Łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego,
Ząbek czosnku,
½ czerwonej papryki,
1 papryczka chilli,
Awokado,
1 cebula,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
sos – jogurt naturalny, papryka w proszku,
½ opakowania miksu sałatkowego
sałatka Caprese:
pomidory,
ser mozarella – duża kula,
świeże listki bazylii,
oliwa, sos balsamico
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie sparzamy wrzątkiem – gotujemy w 2 szklankach wody około 20 minut a następnie studzimy.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w drobne plasterki.
Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w talarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe plasterki.
Ugotowaną i wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy cukinię, jajko, kumin, papryczkę chilli, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, łyżeczkę mąki kukurydzianej i mieszamy wszystko. Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju, średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy na każdy plaster dość grubo pokrojonej mozarelli i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 10-15 minut – aż ser się roztopi.
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, podobnie ser mozarella. Układamy warstwami pomidor, ser mozarella, bazylia, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sosem balsamico.
Po wyjęciu burgera z piekarnika układamy warstwy – kotlet, sałatka, papryka, cebula, awokado a na koniec sos z jogurtu naturalnego wymieszany z czerwoną papryką w proszku.