Składniki:
Filet z łososia:
-
4 filety z łososia
-
Sok z jednej cytryny
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
Sól i pieprz do smaku
Sos koperkowy:
-
200 ml śmietany 18%
-
1 pęczek świeżego koperku
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka masła
-
1 łyżeczka musztardy
-
Sól i pieprz do smaku
Gotowane ziemniaki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 - 3 łyżki masła
-
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet z łososia:
-
Filety z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
-
Skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą z oliwek, a następnie doprawić solą i pieprzem.
-
Odstawić na 15 minut, aby łosoś się zamarynował.
-
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą patelnię na średnim ogniu.
-
Smażyć filety z łososia po około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor.
Sos koperkowy:
-
W rondelku rozgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć przez chwilę.
-
Wlać śmietanę, dodać musztardę i dobrze wymieszać.
-
Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
-
Dodać drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
-
Gotować jeszcze przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Gotowane ziemniaki:
- Umyj dokładnie ziemniaki pod bieżącą wodą. Jeśli używasz młodych ziemniaków, nie musisz ich obierać. Starsze ziemniaki należy obrać ze skórki.
-
Pokrój ziemniaki na równe kawałki, aby ugotowały się równomiernie.
Podanie:
-
Na talerzu ułożyć filet z łososia.
-
Polać go obficie sosem koperkowym.
-
Obok łososia ułożyć porcję gotowanych ziemniaków.
-
Całość można udekorować świeżym koperkiem i plasterkiem cytryny.
Smacznego!
To danie to połączenie delikatnego łososia z aromatycznym sosem koperkowym i chrupiącymi pieczonymi ziemniakami. Idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację.