SKŁADNIKI
- półtorej szklanki łuskanego grochu
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy
- 1 mała pietruszka
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 duże ziemniaki
- 2 płaskie łyżki mąki
- 5 dag smalcu
- sól, pieprz, papryka, ziele angielskie i majeranek do smaku
PRZYGOTOWANIE
Groch namoczyć na godzinę, zalać zimną wodą i gotować 10 minut co jakiś czas mieszając. Pokrojoną drobno cebulę przesmażyć na smalcu, dodać mąkę w celu przygotowania zasmażki. Boczek zagotować z ziemniakami, pietruszką i marchwią (pietruszkę uprzednio zetrzeć, marchew dodać w całości), gotować do miękkości boczku. Połączyć groch, zasmażkę, pokrojoną drobno kiełbasę i wywar z boczkiem, przyprawy, zagotować. Podawać z chlebem.
TAK NA MARGINESIE
Grochówka traktowana była jako typowa potrawa na zimę: rozgrzewała i dostarczała sporej ilości mięsa w postaci boczku oraz kiełbasy - właśnie dlatego należy jeść ją z chlebem.