Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek)
  • 700 g kapusty (włoska, biała)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 165 g (1 szklanka) kaszy manny
  • 2 jajka
  • 50 g białego ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • ½ łyżeczki oregano
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy wg tego przepisu:

Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu (domowego)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  1. Bardzo drobno poszatkuj kapustę, posól obficie lekko zagniatając, zostawić na godzinę do zmięknięcia. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę.
  3. Z kapusty odcisnąć sok i przełożyć do miski, dodać mięso, wbić jajka i dodać 4 łyżki ryżu, następnie wsypać kaszę mannę. Całość przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszaj, rozgrzej olej na patelni. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcję masy i ukształtuj na wzór kotletów. Ułóż na patelni, smaż na średnim ogniu z każdej strony tak długo, aż skórka lekko się zarumieni.
  5. Po usmażeniu gołąbki przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na 50 minut. Zaraz po wyjęciu podawaj na stół.

Smacznego!

słoik pomidorów z domowej spiżarni lub...

1 puszka pomidorów bez skóry

1 duża cebula