Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek)
- 700 g kapusty (włoska, biała)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 165 g (1 szklanka) kaszy manny
- 2 jajka
- 50 g białego ryżu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz świeżo zmielony
- ½ łyżeczki oregano
- olej do smażenia
Sos pomidorowy wg tego przepisu:
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu (domowego)
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- Bardzo drobno poszatkuj kapustę, posól obficie lekko zagniatając, zostawić na godzinę do zmięknięcia. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
- Cebulę drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę.
- Z kapusty odcisnąć sok i przełożyć do miski, dodać mięso, wbić jajka i dodać 4 łyżki ryżu, następnie wsypać kaszę mannę. Całość przyprawić solą, pieprzem i oregano.
- Masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszaj, rozgrzej olej na patelni. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcję masy i ukształtuj na wzór kotletów. Ułóż na patelni, smaż na średnim ogniu z każdej strony tak długo, aż skórka lekko się zarumieni.
- Po usmażeniu gołąbki przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na 50 minut. Zaraz po wyjęciu podawaj na stół.
Smacznego!
słoik pomidorów z domowej spiżarni lub...
1 puszka pomidorów bez skóry
1 duża cebula