Opracowana przez ukraińskiego chirurga Nikołaja Amosova pasta ze wspierających układ immunologiczny składników jest idealnym rozwiązaniem dla dorosłych i dzieci. Składa się z cytryny bogatej w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy oraz działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. Zawarty w paście miód jest naturalnym antybiotykiem. Duża ilość potasu zawarta w rodzynkach wspiera pracę mięśnia sercowego i układ nerwowy. Orzechy włoskie zawierają zdrowe tłuszcze i jod, które wspomagają funkcjonowanie tarczycy i wzmacniają układ krążenia. Suszone morele to źródło wspierającej wzrok witaminy A. W paście znajdziemy też figi, które zawierają wspomagający produkcję serotoniny i melatoniny tryptofan. Suszone śliwki natomiast poprawiają trawienie i wspomagają pracę układu pokarmowego.

Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Pokrojoną cytrynę, szklankę rodzynek, szklankę suszonych moreli, szklankę suszonych śliwek, szklankę fig i łyżkę orzechów włoskich mielimy w blenderze, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pastę możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Najlepiej sięgać po nią po posiłku. Dorośli powinni spożywać łyżkę pasty trzy razy dziennie, a dzieci łyżeczkę pasty, również trzy razy dziennie.