Placki ziemniaczane ze śledziem
Składniki (na 4 porcje):
Placki:
4 ziemniaki
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
Sałatka śledziowa:
3 filety śledziowe a'la matias
1 czerwona cebula
1 ogórek konserwowy
1 jabłko
1 płaska łyżka majonezu
pieprz
2 ugotowane na twardo jajka
natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać zetrzeć na tarce, sok zlać. Dodać jajko, doprawić do smaku, wymieszać. Na oleju usmażyć placki, osączyć na ręczniku papierowym.
Śledzie pokroić drobno. Jabłko i cebule obrać, razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić pieprzem, wymieszać.
Jajka pokroić w plastry lub ćwiartki.
Na placki wyłożyć po łyżce sałatki śledziowej i kawałku jajka. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.
Smacznego!