Negatywny wpływ cukru na organizm
Tradycyjny biały cukier, choć niewątpliwie dodaje smaku wielu potrawom i napojom, może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Regularne i nadmierne spożywanie cukru prowadzi do licznych problemów zdrowotnych, w tym otyłości, gdyż dostarcza on kalorii pozbawionych wartości odżywczych, co może prowadzić do nadwagi i otyłości. Co więcej, obciąża trzustkę, co z czasem może prowadzić do insulinooporności i rozwoju cukrzycy.
Badania pokazują, że dieta bogata w cukier przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zwiększając ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Musimy też tutaj zaznaczyć, że jest on pożywką dla bakterii powodujących próchnicę. Choć cukier dostarcza szybkiej energii, jego nadmiar może powodować wahania poziomu cukru we krwi. To oczywiście skutkuje zmęczeniem i spadkiem energii.
Wiele osób, które zdają sobie sprawę ze szkodliwości cukru, starają się go ograniczać w codziennej diecie. Zdarza się to też piłkarzom, dla których jedzenie wyliczonej ilości kalorii to często chleb powszedni. W czasie relaksu po całym dniu zdarza nam się oglądać transmisję z meczów, chociażby francuskiej ligi. Nie zawsze jednak jest na to czas, dlatego, jeśli jesteście w biegu i chcecie być na bieżąco, to sprawdzajcie Ligue 1 wyniki na żywo.
Popularne zamienniki cukru - Co wybrać?
Erytrytol to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Jest to naturalny alkohol cukrowy, który występuje m.in. w owocach i niektórych warzywach. Cechuje go praktycznie zerowa kaloryczność, łagodny smak, bardzo zbliżony do cukru i brak powodowania próchnicy. Co więcej, nie podnosi on poziomu insuliny ani glukozy we krwi. Niestety, przy większych ilościach może powodować dyskomfort trawienny, taki jak wzdęcia.
Ksylitol natomiast, znany również jako cukier brzozowy, jest kolejnym popularnym zamiennikiem cukru. Do jego plusów należą kwestie, takie jak niski indeks glikemiczny, redukcja ryzyka próchnicy, smak bardzo zbliżony do tradycyjnego cukru. Ma on większą kaloryczność od swojego poprzednika i jest trujący dla zwierzaków, a zwłaszcza psów. Jeśli chodzi o układ trawienny, to tutaj również nadmiar może wywołać problemy, a dokładniej efekt przeczyszczający.
Kolejną propozycją, którą przygotowaliśmy, jest stewia. To naturalny słodzik pozyskiwany z liści rośliny o tej samej nazwie. Jest wyjątkowo słodka, a jednocześnie całkowicie pozbawiona kalorii. Zerowa kaloryczność, która go definiuje, jest idealna dla osób na diecie redukcyjnej. Na dodatek nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ma jednak bardzo charakterystyczny posmak, który nie każdemu odpowiada, a w dużej ilości może być zbyt intensywna w smaku.
Ostatnią opcją jest miód. Ten od wieków jest uznawany za naturalny słodzik o wielu właściwościach zdrowotnych. Bogaty jest bowiem w witaminy, minerały i antyoksydanty, a poza tym wspiera układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Do jego wad zalicza się niestety wysoka kaloryczność i możliwość gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Jak wybrać zamiennik cukru dla siebie?
Szukając idealnego zamiennika cukru dla siebie, zastanówcie się nad swoimi celami: Jeśli głównym celem jest redukcja kalorii, najlepiej sprawdzą się erytrytol i stewia. Jeśli szukacie zamiennika o dodatkowych wartościach odżywczych, wybierzcie miód. Osoby z cukrzycą powinny stawiać na produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak erytrytol, ksylitol lub stewia.
Każdy zamiennik ma nieco inny smak i właściwości, dlatego warto przetestować kilka z nich, aby znaleźć ten najlepszy. Wybierajcie jednak rozwiązania o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, aby czerpać z nich jak najwięcej korzyści.