SKŁADNIKI:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 15 szt. pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, sól i pieprz
- natka pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
- Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
- Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
- Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
- Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
- Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
- Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.